Zoeken in deze blog

woensdag 10 juli 2019

SOLK verklaard

SOLK verklaard


Ik heb een aandoening waarvan de medische wetenschap niet weet wat de oorzaak is.
Een zogenaamde SOLK: Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten. Vreemde naam trouwens. Volgens mij zijn “somatisch” en “lichamelijk” synoniemen, maar waarschijnlijk vonden ze SOSK of LOLK niet lekker bekken.

Na een lange zoektocht, kreeg ik toch een diagnose: fibromyalgie. Die diagnose krijg je als je voldoende punten scoort op een lijst waarop een hele waslijst aan symptomen staat. Die twijfelachtige eer viel ook mij ten deel. De diagnose zegt echter niets over de oorzaak, wat er dan mis is in je lijf. Een “verlegenheidsdiagnose” noemt mijn huisarts het.
Zelf herken ik mij het meest in de beschrijving, dat mijn neuro-hormonale systeem ontregelt is. Mijn lichaam reageert met hevige stressreacties op elke minuscule aanleiding. Allerlei neurologische en hormonale processen zijn op hol geslagen, en leveren een heel scala aan vervelende klachten op:
Van pijnlijke spieren en gewrichten tot sterke schommelingen in mijn suikerspiegel, van een op hol geslagen denkpatroon, tot chronische diarree, van extreme vermoeidheid, tot veelvuldige migraine, van concentratieproblemen tot stemmingswisselingen, en zo kan ik nog zeker een paar alinea’s doorgaan. Maar dan haak je waarschijnlijk af.

Of deze beschrijving enig hout snijdt, weet ik natuurlijk niet, ik ben geen arts. Maar het dekt voor mij wel de lading. Ik voel me vaak een waterbed. Als je de ene bobbel de kop in probeert te drukken, popt er ergens anders weer eentje omhoog.
Maar hoe komt het, dat de boel daarbinnen zo ontregeld is geraakt? Wat is de oorzaak van deze ellende? Alle specialisten die ik daarover raadpleegde, konden mij op deze vraag geen antwoord geven. Maar ik kon de vraag niet laten rusten. Want stel dat ik een oorzaak vind, dan kan ik ook gericht gaan werken aan een oplossing.

De afgelopen twaalf jaar stonden dus bij mij in het teken van het vinden van oorzaken. En ik kan je zeggen, dat heeft heel wat opgeleverd. Vijftien om precies te zijn. Ik kan vijftien mogelijke oorzaken noemen, die voor mij allemaal geloofwaardig klinken. De ene misschien wat meer dan de ander, dat hangt er maar net vanaf welk mens- of wereldbeeld je aanhangt.

Ik heb ze allemaal een tijdje als “werkhypothese” gehad. Ik ging dan de behandeling of levenswijze volgen, die hoorde bij de desbetreffende werkhypothese. In de hoop dat het dit keer echt zou helpen.
Ook dat heeft veel opgeleverd. Maar mijn klachten, die zijn er niet door verdwenen.

Waarschijnlijk zijn ze alle vijftien een beetje waar. Ze versterken elkaar. Het is ook een complexe bedoeling, zo’n mens. Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat ze geen van allen waar zijn.
Dat ik ooit nog eens Oorzaak numero 16 ontdek, die alles verklaart. (En hopelijk ook alles oplost!)

Maar zover is het nog niet. Ik moet het nu nog doen met mijn vijftien verklaringen.
Hoezo Onverklaarde Klachten? Bij deze stel ik voor, om de term “SOLK” te vervangen door “Bulk”:
Bijzonder Uitvoerig-verklaarde Lichamelijke klachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ViaVieschrijft

ViaVie-schrijft Wat leuk dat je op deze pagina bent beland! Laat ik mezelf eens voorstellen. Mijn schrijversnaam is ViaVie. Ik ben ee...